Ντάμες


Οι Ντάμες είναι ένα είδος συρτού χορού ή σούστας. Ο χορός συναντάται στο Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά και χορεύεται από ζευγάρια, αλλά με ιδιόρρυθμο τρόπο. 
Είναι αρκετά διαδεδομένος στην Κρητική μουσική και αποτελεί παραλλαγή του χανιώτικου χορού, γι΄ αυτό στα Χανιά ονομάζεται και "Πάσο".

Λέγεται ακόμη και "Φτερωτός ή Σταυρωτός συρτός" εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χορεύεται. 

Έχει τα εξής χαραχτηριστικά:
Δυο ή τρία μαντιλάκια δένονται σταυρωτά, έτσι ώστε ο κόμπος να είναι στη μέση και γύρω γύρω οι τέσσερις ή οι έξι άκρες. Την κάθε άκρη κρατά μια γυναίκα με το αριστερό της χέρι ενώ δίπλα τους χορεύουν άντρες. Κατά τη διάρκεια του χορού ο λυρατζής ή κάποιος εκ των χορευτών φωνάζει “πάσο” ή “ ντάμα” . Τότε κάθε άντρας προσπαθεί να πιάσει το δεξί χέρι της πιο κοντινής του χορεύτριας με λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων Επειδή όμως σκοπίμως οι άντρες είναι κατά ένας περισσότεροι από τις γυναίκες, κάποιος μένει χωρίς ντάμα, παρέα με μια καρέκλα και αυτό συνεχίζεται. 
Άλλος τρόπος είναι οι γυναίκες να είναι όσοι και οι άντρες. Κάθε άντρας κρατά μια γυναίκα από το χέρι στο ύψος των ώμων. Ο λυρατζής ή κάποιος εκ των χορευτών φωνάζει “πάσο” ή “ ντάμα”. Τότε ο κάθε χορευτής προωθείται και πιάνει το χέρι της μπροστινής του χορεύτριας και ο χορός συνεχίζει κατ' αυτόν τον τρόπο. 

Ο χορός μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας χορός – παιχνίδι και χορεύεται κυρίως τις απόκριες.


 

(* Η ιστορία του χορού στο πρώτο βίντεο περιγράφεται στο διάστημα 00:00 - 02:30 και ο χορός στο αντίστοιχο 02:30 - 06:31. Το δεύτερο βίντεο είναι το ίδιο με το πρώτο σε καλύτερη ανάλυση)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενεξέδες και ζουμπούλια

Κόνιαλι ή Χορός των κουταλιών