Μπογδάνος

Χορεύεται από πρόσφυγες που προέρχονται από το Μεγάλο και Μικρό Μοναστήρι της περιοχής Καβακλί της Β. Θράκης.
Το όνομα του χορού προέρχεται από ένα χαρακτηριστικό τραγούδι του εθίμου της «Ρουμπάνας», που μιλάει για κάποιο βουνό μ’ αυτό το όνομα. Το έθιμο της ρουμπάνας είναι γνωστό σ’ άλλες περιοχές ως «Λαζαρίωες», ένα έθιμο που πραγματοποιούνταν από κορίτσια της παντρειάς το Σάββατο του Λαζάρου και οι εθιμοτυπίες του κρατούσαν ως την Κυριακή των Βαΐων . Το έθιμο είναι καθαρά γυναικείο, επειδή όμως σε κάποια φάση του εθίμου ένα παλικάρι, που ήταν ο υποψήφιος γαμπρός της πρωτοχορεύτριας και αρχηγού του «Θιάσου», οδηγούσε το χορό από την πλατεία του χωριού στο σπίτι της «νούνας» (έτσι ονομαζόταν η αρχηγός), θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των ανδρών στο χορό.

Το σχήμα του χορού είναι ο ανοιχτός κύκλος και οι χορευτές πιάνονται είτε από τα ζωνάρια είτε από τα χέρια με λυγισμένους αγκώνες. Χορευόταν με τη συνοδεία τραγουδιών κυρίως αλλά και με όργανα.

 Ο ρυθμός του χορού είναι επτάσημος 7/8 με γρήγορη αγωγή, όπως του "Συγκαθιστού", και το χορευτικό μοτίβο ολοκληρώνεται σε τρία μουσικά μέτρα με δυο κινήσεις για κάθε μουσικό μέτρο. Οι γυναίκες χορεύουν πάντα στρωτά εκτελώντας το βασικό χορευτικό μοτίβο ενώ οι άνδρες, σε στιγμές έντασης, χορεύουν πηδηχτά πραγματοποιώντας παραλλαγές (φιγούρες) με τρεις κινήσεις σε κάθε μουσικό μέτρο.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενεξέδες και ζουμπούλια

Κόνιαλι ή Χορός των κουταλιών