Ξέσυρτος


Χορός που συναντάμε σχεδόν σ’ όλη την Θράκη μ’ αυτό το όνομα ή και με διαφορετικά ονόματα όπως π.χ. στο χωριό Φυλαχτό τον συναντάμε με το όνομα «Σβαρνιστός».
Είναι από τους βασικούς χορούς της Θράκης κι’ αυτό φαίνεται από το πλήθος των τραγουδιών που υπάρχουν γι’ αυτό το χορό. 


Η μορφή που περιγράφεται παρακάτω είναι από το χωριό Ασβεστάδες του Έβρου όπου τον συναντάμε και χορεύεται σ’ όλες τις περιστάσεις. 
Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε ανοιχτό κύκλο όπου οι άνδρες τοποθετούνται μπροστά και οι γυναίκες στη συνέχεια του κύκλου με κράτημα των χεριών από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες. Τα χέρια παραμένουν στη θέση αυτή στους πέντε πρώτους χρόνους, στον έκτο τεντώνουν και κινούνται από την ωμική ζώνη προς τα κάτω και πίσω και επανέρχονται στην αρχική τους θέση στον έβδομο χρόνο, όπου είναι δίσημος (2/4) και το χορευτικό μοτίβο ολοκληρώνεται σε τέσσερα μουσικά μέτρα. 

Χορεύεται με τραγούδια αλλά και με τη συνοδεία ενόργανης μουσικής. 

Το όνομα του χορού προήλθε μάλλον από την ανάγκη να ξεχωρίσει από τους επτάσημους, δίσημους και εννιάσημους συρτούς. Η λέξη «ξεσέρνω» χρησιμοποιείται από τους Θρακιώτες για να υποδηλώσει κάτι που σέρνεται χαρακτηριστικά, το «παρατραβηγμένο».







(Στο παραπάνω βίντεο ο εν λόγω χορός παρουσιάζεται στο χρονικό διάστημα από 00:00 έως 01:48)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενεξέδες και ζουμπούλια

Κόνιαλι ή Χορός των κουταλιών