Χορός των μαντηλιών
Ο αντικριστός αυτός χορός σε δίσηµο µέτρο 2/4 χορεύεται από ζευγάρι γυναικών που κρατούν στα χέρια τους µαντήλια.
Η Φαρασιώτικη παράδοση λέει ότι παλιά οι Φαρασιώτισσες είχαν στα µακριά µανίκια τους ραµµένα από ένα µαντήλι, πιθανότατα για να µπορούσαν να συµµαζεύουν τα µακριά τους µανίκια σε ώρα εργασίας. Και όταν στα γλέντια χόρευαν, κινούνταν και τα µαντήλια ρυθµικά και έτσι γεννήθηκε ο χορός αυτός µε τα µαντήλια.
Όταν αργότερα καταργήθηκαν τα µακριά µανίκια αφαιρέθηκαν µαζί και τα µαντήλια. Όµως επειδή ο χορός ήταν εντυπωσιακός, για να τον χορέψουν κρατούσαν τα µαντήλια στα χέρια.
Στο χορό µε τα µαντήλια τα ζευγάρια χορεύουν πότε απέναντι και πότε πλάτη µε πλάτη.
Όταν τα ζευγάρια χορεύουν απέναντι, το σώµα γέρνει δεξιά αριστερά σύµφωνα µε το ρυθµό. Τα βήµατα γίνονται σε τέσσερις χρόνους δεξιά και τέσσερις αριστερά.
Στη συνέχεια του χορού τα ζευγάρια πηγαίνουν πότε δεξιά και πότε αριστερά και το σώµα γέρνει προς τα εµπρός. Όταν πηγαίνουν δεξιά το αριστερό χέρι είναι χαµηλά, το µαντήλι σχεδόν το σέρνει στο έδαφος ενώ το δεξί βρίσκεται περίπου στο ύψος του προσώπου. Όταν πηγαίνουν αριστερά το δεξί χέρι κρατάει το µαντήλι χαµηλά ενώ το αριστερό βρίσκεται περίπου στο ύψος του προσώπου.
Όταν τα ζευγάρια έρχονται πλάτη µε πλάτη, τα χέρια είναι λυγισµένα στους αγκώνες ανοιχτά κρατώντας τα µαντήλια πάνω από το ύψος των ώµων. Το σώµα γέρνει πάλι δεξιά αριστερά, το ίδιο και τα χέρια ενώ συγχρόνως από τη θέση αυτή πλάτη µε πλάτη γυρίζουν και οι δυο µαζί σχηµατίζοντας έναν κύκλο γύρω από τους εαυτούς τους. Η µουσική καταλήγει σε πιο γρήγορο ρυθµό, το Ζεϊνόµ, αλλά τα βήµατα παραµένουν ίδια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου