Απτάλικος


Ο Απτάλικος είναι μοναχικός ή αντικρυστός χορός (είδος ζεϊμπέκικου ή καρσιλαμά). Η ονομασία τoυ προέρχεται από την τουρκική λέξη aptal που σημαίνει "ζαλισμένος", "αργοκίνητος", "παραπαίων". Χορευόταν από τους Απτάληδες που ήταν κάτοικοι των βουνών.


Είναι πολεμικός χορός και χορεύεται από ένα ή δύο άτομα. Μόνος χορεύει συνήθως ένας άντρας. Όταν χορεύουν άτομα του ίδιου φύλου έχουν μεταξύ τους μικρές αποστάσεις ενώ όταν χορεύουν άτομα διαφορετικού φύλου έχουν μεγάλες αποστάσεις. Οι κινήσεις γίνονται σε νοερό κύκλο. Όταν χορεύει ένας μόνο χορευτής, τότε ο συγχορευτής είναι φανταστικός και είναι το κέντρο του νοερού κύκλου. Ο ρυθμός του είναι 9/8 (εννιάσημος). Έχει αργό και γρήγορο μέρος. Το αργό χορεύεται με αργές κινήσεις και βαριά πατήματα. Υπάρχει ιδιαίτερη κάμψη του σώματος προς τα μπρος. Οι ώμοι είναι κυρτωμένοι προς τα εμπρός, με τα χέρια στο ύψος των ώμων, λυγισμένα στους αγκώνες. Το κεφάλι ακολουθεί το σκύψιμο του σώματος προς τα εμπρός. Δεν υπάρχει τυποποίηση στα βήματά του. Ο χορευτής χορεύει με όποιον τρόπο θέλει αυτός, αρκεί να μπορεί να εξωτερικεύσει τα ψυχικά συναισθήματά του και να εκφράζεται πλήρως με τις κινήσεις που κάνει. 

Είναι παραδοσιακός χορός της Μικράς Ασίας αλλά χορεύεται και στην Καισάρεια και στη Λέσβο. Στην πιο γρήγορη εκδοχή του - καρσιλαμάς - χορεύεται στη Σύρο, στην Ίμβρο,στη Μακεδονία, στην Κύθνο, στη Θράκη, στα Γιαννιτσά, στην Καππαδοκία και στη Μαγνησία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενεξέδες και ζουμπούλια

Κόνιαλι ή Χορός των κουταλιών